Proč se puriny a pyrimidin vždy párují?
Proč se puriny a pyrimidin vždy párují?

Video: Proč se puriny a pyrimidin vždy párují?

Video: Proč se puriny a pyrimidin vždy párují?
Video: Purines vs Pyrimidines | Understanding Nitrogenous Bases of RNA and DNA 2024, Duben
Anonim

Tyto nukleotidy jsou komplementární-jejich tvar jim umožňuje vazbu spolu s vodíkovými vazbami. V C-G pár , purin (guanin) má tři vazebná místa a tak dělá a pyrimidin (cytosin). Vodíková vazba mezi komplementárními bázemi je co drží dva řetězce DNA spolu.

Proč se tak purin vždy spáruje s pyrimidinem?

Molekulární struktura obou pyrimidiny a puriny dovolte jim, aby se mohli vázat pouze mezi sebou a ne v rámci skupiny. tymin ( pyrimidin )andadenin( purin ) oba mají dva atomy, které mohou buď poskytovat Hvazbu, nebo jej přijímat. Cytosin (pyr.) a guanin (pur.) mohou vytvořit tři H vazby.

Podobně, co je purin a pyrimidin? Adenin a guanin patří do třídy sloučenin tzv puriny , zatímco cytosin, thymin a uracil se nazývají pyrimidiny . Jádro a purin je dvoukruhový konstrukt, jeden kruh má pět atomů a jeden má šest, zatímco kruh s menší molekulovou hmotností pyrimidiny mají jednokruhovou strukturu.

Kromě výše uvedeného, proč se puriny vážou s pyrimidiny v DNA?

Puriny (adenin a guanin) mají dva uhlíkaté dusíkové kruhové báze. Myslím puriny se vážou s pyrimidiny v DNA žebříčku, protože molekula adeninu pouze molekuly párythyminu a molekuly guaninu se párují pouze s molekulami cytosinu. A a T pouto se 2 vodíkovými vazbami, C a G pouto se 3 vodíkovými vazbami.

S čím se puriny párují?

Pravidla základny párování (nebo nukleotid párování ) jsou : A s T: the purin adenin (A) vždy páruje s pyrimidin thymin (T) C s G: pyrimidin cytosin (C) vždy páruje s a purin guanin (G)

Doporučuje: